Wat is de milieu-impact van de kleding die je draagt? Dit is een vraag die meer en meer van ons zichzelf stellen.
Duurzame mode is het afgelopen decennium enorm in populariteit gestegen, omdat we ervoor kiezen om duurzame kledingtrends te kopen in plaats van goedkope fast fashion-kleding. Wat zit er achter deze opkomst van duurzame mode?
Een afwending van fast fashion
In de jaren ’90 en het begin van de jaren 2000 nam een nieuwe trend de mode-industrie over: het fast fashion-bedrijfsconcept. Fast fashion dreef de prijzen van kleding omlaag door arbeid uit te besteden aan ontwikkelingslanden en de kosten in de toeleveringsketen te verlagen door te kiezen voor ecologisch schadelijke stoffen.
Deze directe consumptie, waarbij consumenten veel kledingstukken met een korte levensduur kochten om ze daarna weg te gooien en te vervangen door nieuwe fast-fashion kleding, leidde tot de populariteit van fast-fashion – en het begin van zijn uiteindelijke ondergang.
De aantrekkingskracht van duurzame kledingtrends
Milieuvriendelijke merken begonnen de arbeidsomstandigheden te verbeteren, giftige chemicaliën uit hun toeleveringsketens te schrapen om de voorkeur te geven aan meer natuurlijke en hernieuwbare alternatieven en brachten in veel gevallen de productie van mode terug naar het westen.
Duurzame modemerken verbeterden niet alleen hun ecologische en sociale impact; ze maakten hun supply chains ook veel transparanter.
Kosten kledingstuk
Duurzame mode heeft ons ook geholpen te begrijpen dat de kosten van een kledingstuk veel verder gaan dan het aantal op het prijskaartje. We begonnen ons meer te bekommeren om hoe lang een kledingstuk meegaat en wat de kosten per slijtage zijn.
In eigen land kennen we By-Bar een merk dat staat voor duurzaamheid, mode en het gebruik van goed materiaal. Van oorsprong verkochten ze alleen sieraden, maar met de tijd is dit uitgebreid met allerhande mode artikelen. Het grote verschil met fast fashion kun je zien aan de hand van de kwaliteit van de kledingstukken. Deze merknaam staat voor kwaliteit en het gaat langer mee.
Omdat veel van de artikelen exotisch ogen zullen ze ook niet zo snel uit de mode verdwijnen. Het meeste valt ook te combineren met jeans. Zo heeft het jeansmerk Loïs het gebruik van ecologisch vriendelijke organische katoen omarmd en produceert het bedrijf lokaal om de emissies laag te houden.
Duurzaamheid is belangrijker dan ooit
Duurzame modetrends zouden niet zo populair zijn geworden zonder de verschuiving naar duurzaamheid in onze samenleving. Het was niet alleen fast fashion. We realiseerden ons hoeveel ze bijdroegen aan onze ecologische voetafdruk, afvalproductie en andere milieukwesties.
De mensheid komt ook meer te weten over de impact van haar acties in het verleden op de planeet met geavanceerd wetenschappelijk onderzoek en statistische analyse. In het licht van de nieuwe kennis willen we soortgelijke fouten in de toekomst vermijden. Hierdoor is de gemiddelde persoon van de 21e eeuw milieubewuster dan wie dan ook en meer van ons zijn bereid extra te betalen voor milieuvriendelijke producten.